Зошто се користени детокс режими?

од desk3
116 прегледи

Колку често го детоксифицирате вашето тело? Детоксикацијата е хранлива програма, при што го ограничуваме внесувањето на одредени видови храна и пијалоци, за да ги елиминираме штетните ефекти кои се претпоставува дека потекнуваат од внесувањето.

Режимот детокс може да се состои од одредени видови на храна и пијалоци, да биде во рок од 24 или 48 часа или да трае неколку дена. Кои се придобивките од режимите на детокс за телото?

Елиминација на слободните радикали

Сите сме слушнале за слободните радикали. Општо земено, ова се молекули со недостаток на електрони кои предизвикуваат уништување на здрави клетки во телото. Влијанието од слободни радикали, познато уште како “оксидативен стрес”, е поврзано со зголемен ризик од болести како рак, воспалителни процеси, невродегенеративни состојби како Алцхајмерова болест и мноштво на други медицински проблеми.

Голем дел од оваа штета е предизвикана од храната што ја јадеме, вклучувајќи ја и храната со шеќер, неприродна маст. Таквата храна се слатки, чипс, преработена храна и алкохол.

Бидејќи повеќето програми за детоксикација бараат таква храна да се отстранат од исхраната, тие спречуваат акумулација на слободните радикали во телото. Важно е, по детоксичниот период, да продолжите да ги избегнувате овие храни и да гододадете во нашето мени оние кои се богати со антиоксиданти.