
Екстремно ефикасен, но лесен за употреба е овој рецепт кој може да ги изненади вашите најблиски. Богатството од егзотични зачини му дава на карфиолот интересен вкус, кој уште повеќе се истакнува со сосот од јогурт и мента.
Потребни производи за 4 порции
1 глава на карфиол, се сече
1 ½ чаша брашно
1 ч. сода бикарбонат
1 ч. коријандер
1 ч. куркума
½ л. ким
1 л. на Бахар
1/2 л. црвен пипер
2 л. сецкан кориандер или магдонос сол по вкус
300 ml масло за пржење во сосот:
1 краставица
1 ч. кисело млеко
1 л. сечкано нане
1 ч. куркума сол по вкус
Начин на подготовка
1. Карфиолот се вари 1 минута во врела солена вода, потоа се цеди и исуши.
2. Краставицата за сосот во големе ренде, посипете ја сместата со сол и оставете ја да се исцеди 10-15 минути. Се меша со млеко, нане и куркума.
3. Измешајте брашно со сода, земете кориандер, куркума, ким, бахар, бибер и свеж коријандер. Постепено додајте 250-300 мл ладна вода, постојано мешајќи додека не се формира мазна мешавина, малку погуста од тестото од палачинка. Ставете го карфиолот заедно и се добро мешајте.
4. Загрејте го маслото во длабок сад до 180 ° C (коцка со леб во 30 секунди), истурете ја секоја роза од тестото и пржете ја околу една минута додека не добие златна боја. Не ставајте многу рози одеднаш за да избегнете нагло да ја земате температурата на маснотиите. Исцедете на кујнска хартија.
5. Поставете го веднаш со млечниот сос.