Пиперки полнети со кашкавал и компири

од desk2
81 прегледи

Полнетите пиперки се едно од нашите омиле јадења, но еве еден рецепт, кој се разликува од традиционалниот.

Состојки:

8 бабури

125 г путер

2 чешниња лук

босилек

сладок пипер

1 лажичка сол

750 г сварени компири

250 г рендан кашкавал

Приготвување:

Внимателно отсечете го врвот од пиперките и исчистете ги семките. Ставете ги во зовриена вода на 3 минути, извадете ги и исцедете ги.

Загрејте 80 г путер и додадете го лукот, пиперот, сол, босилек. Помешајте и тргнете од оган.

Измешајте ги згмечените варени компири, 3/4 од ренданиот кашкавал и зачинетиот путер и мешајте додека смесата не стане компактна.

Наполнете ги пиперките а остатокот од кашкавалот ставете го врз пиперките и ставете ги во намрсена чинија за печење и премачкајте со остатокот од путерот.

Печете во загреана рерна на 180 степени околу 35 минути.