4 Предности на потрошувачката на Васаби

од Марта Пешевска
441 прегледи

Овој зеленчук има силен зачинет вкус, и без него сушито не е исто. Васаби е коренест зеленчук, кој е дел од јапонската кујна, исто така познат како јапонски рен. Доаѓа во форма на тестенини што е крај на суши или сашими, но можете да го комбинирате со печена риба, месо, а се додава и во супи, сосови, бидејќи тоа е многу добро за здравјето.

Васаби е одличен додаток на вашата исхрана или дневни оброци ако сте љубители на зачинети зачини. Тој е богат со влакна, протеини, минерали како што се калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум, натриум и цинк, кои се основни елементи за добро здравје.

Потрошувачката на васаби, исто така, обезбедува добри количини на витамин Ц, фолна киселина, витамин А и витамин Б6. Зачинот содржи моќни антиоксиданти и има ниска содржина нахолестеролот. Ова природно го зајакнува имунолошкиот систем.

За здраво срце

Васаби има хипохолестеролемични својства, кои помагаат за намалување на високите нивоа на холестерол во човековото тело, попречува создавањео на крвни згрутчувања, со што се намалува ризикот од мозочни удари и инфаркти, срцеви заболувања.

Артритис

Васаби е голем плус на храната за оние кои страдаат од артритис, бидејќи помага во намалување отокот на зглобовите. Ова се случува благодарение на моќните антиоксидантни изотиоцианатни соединенија кои го намалуваат воспалението на зглобовите, тетивите и мускулите. Истражувањата покажуваат дека Васаби може да го намали и ризикот од појава на остеопороза.

Олеснува дишењето

За време на настинката, тоа е еден од најдобрите додатоци во исхраната за подобрување на дишењето. Потрошувачката може да биде добра природна одбрана против некои патогени во дишните патишта. Васаби содржи алил кој може активно да инхибира патогените на респираторниот тракт, како оние кои предизвикуваат грип и пневмонија.

Мирисот и чувството при потрошувачката на Васаби се толку силни, и само во неколку минути синусите ви се исчистени. Покрај тоа, зачините активно се бори против разни видови на бактерии.

За добро варење

Васаби може да го подобри варењето и вашиот метаболизам, помагајќи му на организмот да ги апсорбира максимално хранливите материи од донесената храна.

Затоа, ако сте на диета, додадете кон неа Васаби, освен ако зачини не ги иритираат желудникот.

Иако има низа здравствени придобивки од Васаби, треба да знаете дека ако претерате со неговата консумација може да му наштети на здравјето на црниот ви дроб. Исто така, нема алергии на зачинот.