
Иако веќе сме во јануари и студените месеци ги нема, ова се уште не е случај. Ние се уште се загрозени од вируси кои нè прават болни. За да се заштитимеод нив, сепак, добра идеја е да ја прилагодиме нашата исхрана и да внимаваме што и кога ќе ја консумираме.
Затоа ви нудиме прекрасен рецепт за супа, која можеме да ја наречеме “лек во чаша”. Оваа чудесна супа ќе ги ликвидира штетните бактерии и ќе го одржува вашето тело полно со хранливи материи во текот на зимата.
еСпоред традиционалната кинеска медицина, секоја состојка што ја консумират е поврзана со специфична функција или дел од нашето тело. Освен тоа, не постојат исти луѓе и секој организам е поинаков. Ова е една од причините зошто треба да ги разберете и да ги слушате сигналите што вашето тело ги испраќа, за да им ги даде работите што му се потребни.
Ѓумбирот може да нè загрее. Секогаш кога ќе размислите за лето, ние јадеме производи како што се домати или краставици – работи кои можат да предизвикаат некои ладни ефекти за нас. Но кога станува збор за зима, сакаме да го сториме спротивното – да јадеме нешто што може да нè загрее, работи како топли супи, цимет и ѓумбир.
Овој рецепт е мешавина од ѓумбир и лук. Таа може да ве заштити од настинки, грип, синусни инфекции и многу други болести кои лесно може да се фатат за време на студените зимски месеци.
Состојки:
Две чешниња лук, излупени и ситно сецкани
Четири зелени кромида, исто така ситно сецкани
Седум чаши пилешка супа (за вегетаријанци – зеленчук)
50 гр рендан ѓумбир, или ситно сецкан
И последно, но не и најмалку важно – ситно сечкана сечкана пиперка
Исечени или цели печурки (опција)
Метод на подготовка:
1. Ставете лук, кромид, печурки (ако ги има) и ѓумбир во голема тава и оставете ги на тивок оган неколку минути.
2. Додадете супа и нека зоврие.
3. Измешајте го тоа внимателно додека сите состојки не станат меки.
4. Конечно, додадете ја сечканата врела пиперка и промешајте уште 5 минути. Потоа можете да служите супа додека е топло. Комбинирајте и со лимон и крцкав леб. Ова ќе обезбеди повеќе антибактериски ефекти и ќе го подобри варењето на храната.
Освен тоа, имате вкусно и топло зимско јадење, споделете го со пријателите и семејството за да знаете како да се заштитите за време на студените зимски месеци.