Кога на тиквата ќе се додаде малку димена сланина, нема сомнеж дека јадењето ќе биде вкусно

Потребни состојки:
500 грама тестенини по избор, јуфки или шпагети
500 грама исчистена тиква
2-3 чешниња лук
100 грама димена сланина
1 мал кромид
неколку свежи листови жалфија
малку маслиново масло
сол, бибер и лута пиперка по вкус
Начин на подготовка:
Вклучете ја рерната да се загрее на 220 Целзиусови степени. За тоа време исчистете ја тиквата и исечкајте ја на коцки. Колку помали, толку подобро, бидејќи побрзо ќе се испечат. Ставете ги исечканата тиква, како и неисчистените чешниња лук и кромид во тепсија. Прелијте ги со малку маслиново масло, наросете со бибер и зачини по желба (лута пиперка, каранфилче, босилек…) и потоа ставете го сето тоа во загреаната рерна. Печете ја тиквата додека не зарумени и омекне, околу 30 минути или подолго, што зависи и од големината на коцките на кои сте ја исекле.
Додека чекате да се испече тиквата, сварете ги шпагетите и подгответе ја сланината.