Научните ја најдоа причината за алчноста

од Vladimir Zorba
143 прегледи

Германски научници од Институтот за истражување на метаболизмот “Макс Планк” ја објаснија причината за лакомоста. Резултатите од истражувањето се објавени на порталот EurekAlert и покажуваат дека колку ни е поубаво, толку помалку заситени се чувствуваме. Експертите спроведоа експеримент, за време на кој 12 доброволци биле поделени во две групи.

Едните добиле сладок млечен шејк, а другите – темна смеса, по што сите учесници беа подложени на магнетна резонанца и позитрона емисиона томографија.

Експертите забележаа дека првата група пиела со задоволство, но не чувствувала ситост, а втората група се ограничила на две чаши. Според научниците ослободувањето на допамин (хормон кој предизвикува чувство на ситост) се појавува двапати – при џвакање и при паѓање на храната во желудникот.

Истражувачите заклучиле дека за учесниците кои пиеле сладок коктел, првото ослободување на елементот го депримира следното, што доведувадо зголемување на интервалот помеѓу двете фази – и тоа од своја страна го притопило чувството на ситост. Експертите велат дека паузата во ослободувањето на хормоните може да предизвика прејадување и дебелина.

Научниците советуваат да ги ограничите деловите на вкусна, но не многу хранлива храна.