Зачините не се само подобрувачи на вкусот на храната. Тие можат да имаат многу благотворни дејства врз здравјето на човекот и затоа е препорачливо да се користат што почесто.
Ова се седум зачини кои освен што ја прават храната неверојатно вкусна, го подобруваат и вашето општо здравје:
Цимет
Кога имате желба за благо, наместо да изедете десерт, направете чај или додадете цимет во вашето кафе. Иако циметот не е благ, тој ја регулира потребата за шеќер во телото. Можете да го додавате и во овесната каша, во кефир, во лимонада…
Бибер
Овој зачин го има во секоја кујна и освен што го користите при готвење, можете да го додадете исто така во чај или во какао. Тој ќе го заштити вашето тело од слободните радикали, кои се тесно поврзани со развојот на рак.
Кои се другите зачини кои го чуваат вашето здравје дознајте ТУКА.