АЛДЕ Конгрес: ЛДП поддржува единство и перспективна Европа за Македонија

од desk4

Алијансата на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) го претстави својот настан во Стокхолм, каде присуствуваше делегација од Либерално-демократската партија (ЛДП) на Македонија, предводена од претседателката Моника Зајкова. Главната порака на конгресот беше “Единство за перспективна и прогресивна Европа”.

Зајкова изрази убедување дека Македонија треба да биде вклучена во посилната и поинклузивна Европска унија, и ја изрази потребата да се обединат либерално-демократските вредности за работа кон заедничка визија за просперитетна и демократска Европа која ги поддржува различностите и се бори против популизмот и недемократските режими.

Темите на конгресот вклучуваа приоритети за предстојните европски избори, иднината на либерал-демократите, резолуции за Западен Балкан и Европската унија. На агендата беа и владеењето на правото, борбата против корупција, влијанието на климатските промени, безбедноста на државите, заштита на човековите права и проширувањето на ЕУ.

Зајкова се сретна со претставници од Европската комисија, вклучувајќи ги Гај Верхофстадт, Вера Јоурова и Маргрете Вестагер, како и со Олга Стефанишина, вицепремиерка на Украина и Ромина Пурмохтари, министерка за клима и животна средина на Шведска. Разговараше за важноста на Зелениот договор и значењето на жените во обликувањето на иднината на Европа.

 

Слични содржини