Алкохол и антибиотици: Дали може да се пијат заедно?

од Vladimir Zorba

Мешањето на умерени количини алкохол со антибиотик обично нема да ја намали ефикасноста на антибиотикот, но може да предизвика несакани ефекти и да ја попречи природната способност на телото да се регенерира. Пиењето алкохол додека телото се бори со инфекција може да доведе до дехидрација, вознемирен стомак, да го наруши нормалниот сон и да го намали имунолошкиот одговор.

Некои антибиотици можат да бидат опасни и за црниот дроб, па затоа е важно да се консултирате со вашиот лекар или фармацевт пред да се меша алкохолот со антибиотик.

Некои антибиотици, кога се мешаат со алкохол, може да доведат до несакани ефекти како што се гадење, повраќање, абдоминална болка, црвенило и оштетување на црниот дроб. Алкохолот може да влијае и на тоа како некои антибиотици се метаболизираат (разградуваат) во телото за елиминација. Ова би можело да ја намали ефикасноста на антибиотикот или да ја зголеми неговата токсичност, поради што алкохолот и антибиотиците заедно не се добра комбинација.

Алкохол и антибиотик, реакција слична на дисулфирам

Една од најчестите интеракции помеѓу алкохолот и антибиотиците е со антимикробниот агенс метронидазол. Метронидазол се користи за различни инфекции, вклучувајќи инфекции на желудникот или цревата, кожата, зглобовите и белите дробови. Земањето метронидазол со алкохол може да доведе до реакција наречена „реакција слична на дисулфирам“ (алкохол со антибиотик).

Слична реакција може да се појави и со други антибиотици како што се цефотетан, цефалоспорински антибиотик и тинидазол, кој е во иста класа како и метронидазолот. Не пијте алкохол додека ги користите овие лекови и најмалку 72 часа по прекинот на лекот. Пиењето било која количина алкохол со овие лекови може да резултира со несакани ефекти како црвенило, главоболка, гадење и повраќање и забрзан пулс.

Алкохолот и антибиотиците доведуваат до несакани ефекти на централниот нервен систем

Алкохолот се смета за депресив на централниот нервен систем. Некои антибиотици, како што е метронидазол, исто така може да предизвикаат несакани ефекти од централниот нервен систем, како што се: поспаност, седација, вртоглавица, конфузија. Кога алкохолот се комбинира со антибиотици кои исто така имаат депресивно дејство на централниот нервен систем, може да се појават адитивни ефекти.

Овие ефекти може да бидат сериозни додека возите или ракувате со машини, кај постари лица и кај пациенти кои може да земаат други депресанти, како што се опиоидни лекови против болки, мускулни релаксанти, антидепресиви, лекови против анксиозност или напади, меѓу другото.

Проблемите со желудникот како што се гадење, повраќање, дијареа и стомачни болки исто така може да бидат вообичаени при земање антибиотици. Пиењето алкохол може да ги влоши овие несакани ефекти од стомакот. Познато е дека прекумерното консумирање алкохол предизвикува оштетување на црниот дроб, како што е цироза. Земањето антибиотици, кои исто така може да го оштетат црниот дроб, може да ги влоши овие видови на проблеми.

Веднаш повикајте го вашиот лекар ако имате симптоми на оштетување на црниот дроб како треска, болки во зглобовите или оток, невообичаено крварење или модринки, осип на кожата, чешање, губење на апетит, замор, гадење или повраќање, болки во стомакот, темна урина, бледа столица или жолтица кожа/очи. Ова може да бидат знаци на оштетување на црниот дроб.

Антибиотици и алкохол, последици

Алкохолот обично не влијае на тоа колку добро делува антибиотикот во борбата против инфекцијата, но комбинацијата може да доведе до непријатни несакани ефекти. Меѓутоа, во некои околности, нивоата на лекот во крвотокот може да се променат, што може да ја промени ефективноста.

Алкохолот во голема мера се метаболизира (разградува) во црниот дроб преку ензими. Некои лекови исто така се метаболизираат со исти или слични ензими. Во зависност од тоа колку често и колку алкохол се консумира, промените во овие ензими може да го променат начинот на кој лековите се разградуваат во телото. На пример:

кога се консумира опојна, акутна количина на алкохол (голема количина за краток временски период), одредени ензими не делуваат толку добро за да го разградат лекот за метаболизам; нивоата на антибиотици во телото може да се зголемат бидејќи не се метаболизира целосно и не се излачува, што може да доведе до поголема токсичност на лекот и несакани ефекти ако алкохолот се користи на дневна основа (хронично), може да се „индуцираат“ нивоа на ензими; тоа значи дека лекот побрзо се разградува во телото и дека нивото на антибиотикот во крвта може да се намали; инфекцијата може да не се излечи и да се појави отпорност на антибиотици.

Слични содржини