Алкохолот како заштита од срцев удар? Еве што вели новото истражување

од Stefanija Kuzmanovska

Новото истражување покажа дека умереното консумирање алкохол може да го намали ризикот од срцеви заболувања поврзани со стрес. Намалената сигнализација за стрес во мозокот поради консумирање алкохол може значително да влијае на кардиоваскуларниот систем.

Резултатите од новата студија објавена во научното списание Journal of the American College of Cardiology покажаа дека умереното консумирање алкохол може да го намали ризикот од срцеви заболувања бидејќи на долг рок тоа води до намалување на сигналите за стрес во нашиот мозок. Сепак, кардиолозите предупредуваат дека позитивното влијание на алкохолот врз нашето срце не значи дека треба да ги игнорираме негативните ефекти што алкохолот ги има врз нашето здравје.

Затоа, авторите на студијата истакнуваат дека не се залагаат за употреба на алкохол за да се намали ризикот од срцев или мозочен удар. Научниците кои работеле на истражувањето сакале да утврдат точно како една чашка алкохол на ден, или две кај мажите, го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести, пишува Гардијан.

Со разбирање на механизмот со кој алкохолот влијае на нашето срце, научниците би можеле да почнат да работат на повторување на заштитните ефекти на алкохолот, без неговите штетни ефекти.

Истражувањето е спроведено на примерок од 50.000 луѓе. Земајќи ги предвид различните генетски, клинички, животнии и социо-економски фактори, тие открија намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести кај оние кои пијат малку до умерени. Тие потоа испитуваа подгрупа од 754 лица, претходно сликање на мозокот, за да го утврдат ефектот на лесната до умерена консумација на алкохол врз активноста на нервната мрежа поврзана со стресот во мирување.

Снимањето на мозокот покажа намалено сигнализирање на стрес во амигдалата, област на мозокот поврзана со реакции на стрес, кај умерените алкохоличари во споредба со оние кои апстинирале од алкохол или пиеле многу малку.

Одамна е познато дека алкохолот ја намалува реактивноста на амигдалата на заканувачки стимули додека поединците пијат, но оваа студија за прв пат покажува дека лесната до умерена консумација на алкохол има подолготрајни невробиолошки ефекти преку пригушување на активноста во амигдалата, што може да има значителен ефект врз кардиоваскуларниот систем.

Кога амигдалата е премногу будна, се активира симпатичкиот нервен систем, што го зголемува крвниот притисок и отчукувањата на срцето и предизвикува ослободување на воспалителни клетки, објаснуваат авторите на студијата. Ако стресот е хроничен, резултатот е хипертензија, зголемено воспаление и значителен ризик од дебелина, дијабетес и кардиоваскуларни болести.

Истражувањата покажаа дека умереното консумирање алкохол кај луѓето со анксиозност има двојно поголемо заштитно дејство врз срцето во споредба со другите луѓе. Но, од друга страна, истражувањата покажаа и дека секое количество алкохол го зголемува ризикот од рак. И со поголеми количини (повеќе од 14 пијалоци неделно), ризикот од срцев удар се зголемува, додека активноста на мозокот се намалува.

Слични содржини