Американски виролози: Нема потреба од дезинфекција на амбалажите на купените производи

од Nikola Popovski
112 прегледи

Ако веќе ви стана рутина да чистите пакувањата на прозиводите што ги носите од продавниците или доставените пакети, можеби е време да ја преиспитате таа одлука, велат експертите, особено ако тоа ви предизвикува дополнителен дневен стрес. Од Управата за храна и лекови на САД (ФДА) посочуваат дека не постои реален ризик од инфекција со коронавирус преку овој пат.

„Ве уверуваме дека нема докази дека човечката или животинската храна и амбалажи на нивните производи се поврзани со преносувањето на коронавирусот“, објави ФДА на Твитер.

Ејми Лојд-Смит е еден од научниците вклучени во анализата колку коронавирусot останува на различни површини. И покрај истражувањето откриено дека вирусот останува на картонски површини до 24 часа, а на метал и пластика до два-три дена, Лојд-Смит не ги мие амбалажите на производите.

„Не го правам тоа“, вели научникот, додавајќи дека кон рацете се однесува како да се потенцијално контаминирани, додека ги допира производите и ја отстранува храната од амбалажата, така што откако ќе го стори тоа, тој секогаш ги миел рацете.

Вирологот Џон Вилијамс, кој со децении го проучувал коронавирусот, исто така не е загрижен.

„Ние малку готвиме дома и малку нарачуваме храна за нашиот дом, сега кога е полн со студенти кои се вратија од колеџ“, вели Вилијамс и додава дека не ја отстрануваат амбалажата на храната ниту од ресторанот.

„Шансите некој да „остави“ доволно вирус на храната или пакувањето е многу мал и јас го гледам ова како хипотетички ризик“, вели Лојд-Смит.

„Затоа, јас сум внимателен, редовно ги мијам рацете, но не затоа што мислам дека зрачат со вирусот“. Неговиот совет за третман би се сменил, вели Лојд-Смит, доколку станува збор за постара личност или некој чиј имунитет е нарушен, пренесува Танјуг.

„Едноставната и разумна претпазливост за храната, која не мора да се лади, е да ги оставите да отстојат еден или повеќе дена пред да ги отворите“, додава тој. „Ваквата постапка значително ќе го намали количеството на можна контаминација“.