Анализа на Институтот за војна: „Кремљ е во големи проблеми“

од Stefanija Kuzmanovska

Во нова анализа, Институтот за проучување на војната ги разгледа проблемите со кои се соочува Русија во однос на делумната мобилизација.

Кремљ се обидува да воспостави наратив дека делумната мобилизација ќе ги реши нивните проблеми во војната, но тоа веројатно нема да ги смири Русите, кои се свесни за проблемите и грешките околу нив. Кремљ се обидува да ја префрли вината за неуспехот на руската влада, но грешките во мобилизацијата се зголемуваат. Додека граѓаните предупредуваат за нив, руската влада тврди дека тоа се грешки на локалните власти и дека овие грешки ќе бидат исправени.

За разлика од неуспесите на Русија во Украина, од кои Кремљ успеа да го минимизира или да го одврати вниманието затоа што нивните граѓани не можат директно да ги видат, кршењето на декретот за мобилизација е очигледно за многу Руси. Вестите за овие прекршувања не бараат ниту пристап до медиумите или социјалните мрежи, бидејќи тие се случуваат на толку многу локации и семејствата на жртвите можат да ги пренесат нивните проблеми и искуства од уста на уста.

Руските државни медиуми почнаа да ги признаваат поплаките на социјалните мрежи за тековните проблеми со процесот на мобилизација, претежно ставајќи ја вината на немотивираните и невнимателни вработени во воените центри за регрутирање. Некои од грешките во мобилизацијата се однесуваат на мобилизирање мажи кои се постари од максимално дозволената возраст или на оние кои имаат здравствени проблеми. Исто така, предупредува на лошиот третман на мобилизираните поединци.

Гувернерот на Омската област Александар Бурков рече дека бирократијата е „непријател на патриотизмот“ и ги обвини бирократите што се фокусираат на исполнување на неодредени квоти, наместо соодветно исполнување на наредбата за делумна мобилизација на рускиот претседател Владимир Путин. Водител на државната телевизија се закани со казни работниците во воените центри за регрутирање доколку не ја почитуваат наредбата за делумно мобилизирање на резервистите.

Медиумите кои се залагаат за Кремљ се повеќе споделуваат поединечни приказни во кои воените центри за регрутирање отпуштиле некои неподобни мажи, сè за да сугерираат дека грешките се поправаат.

Кремљ се бори со проблеми

Кремљ се бори со големи проблеми додека се обидува да го смири рускиот народ од една страна, а од друга додека се обидува да мобилизира доволно луѓе за да продолжи да се бори. Сегашната цел на Кремљ е да го смири вознемиреното и испаничено население со ветување дека ќе ги исправи погрешните и ќе ги казни одговорните бирократски институции за нивните грешки. Но, Институтот пишува дека таквиот наратив нема да ги реши проблемите на Русија.

Путин ќе треба да ги среди проблемите во бирократијата во 11 временски зони, а прашање е дали ќе успее да го реши за краток временски период. Сето ова може дополнително да ја поткопа довербата во институциите. Некои Руси веќе го насочуваат својот гнев кон офицерите за регрутирање, па еден млад човек во понеделникот го застрела шефот на воената канцеларија за регрутирање во Уст-Илимск во регионот Иркутск. Од друга страна, во Русија беснеат протести, при што многу демонстранти се уапсени, а некои си нанесуваат штета за да покажат противење на мобилизацијата. Еден Русин дури и се самозапали.

Дури и компетентно извршеното повикување на руските резерви веројатно нема да генерира значителна борбена моќ во Украина во блиска иднина. Реформите во 2008 година, исто така, го намалија мандатот на регрутите од две на една година, што значи дека оттогаш регрутите не се обучени до ниво на способност што би ги направило корисни за сегашните руски напори во Украина. Руските извештаи од рускиот центар за обука во Сергеевски тврдат дека новомобилизираните мажи четири дена лутале низ центарот без обука, опрема или офицери.

Слични содржини