Борел од Дубровник: Мора да реагираме на руската „дипломатија за вакцинација“

од Nikola Popovski

Европската унија мора да знае како да реагира на таканаречената дипломатска дипломатија, која наводно ја користат Русија и Кина, рече шефот на европската дипломатија, Жосеп Борел, на форумот во Дубровник.

„Овие земји (Русија и Кина) ја промовираат дипломатијата за вакцинација низ целиот свет“, рече Борел.

„Ние мора да го знаеме тоа и да реагираме соодветно“, смета тој.

Зборувајќи за развојот на ситуацијата со коронавирусот, тој истакна дека во оваа фаза е тешко да се предвиди дали светот може да ја победи инфекцијата до 2023 година.

„Пред нас е тешка борба“, изјави Борел, посочувајќи дека светот ќе се промени уште повеќе и ќе стане дигитален, додека нееднаквоста меѓу земјите, како и во нив ќе биде уште поизразена.

Руската вакцина Спутник V, произведена од Центарот за научни истражувања „Гамалеја“ за епидемиологија и микробиологија во соработка со рускиот фонд за директни инвестиции, е одобрена во скоро 70 земји со вкупно население од над 3,4 милијарди луѓе. Таа е на второ место во светот според бројот на одобренија дадени од владините регулатори.

Ефикасноста на вакцината е 97,6 проценти, врз основа на анализата на податоците за 3,8 милиони вакцинирани граѓани на Русија, што е повеќе од претходно објавеното од медицинското списание „Лансет“ (91,6 проценти).

Слични содржини