Бројот на жители во Египет зголемен за 220.000 за само 55 дена

од desk4

Според објавени податоци од Централната агенција за јавна мобилизација и статистика во Египет, бројот на жени кои користат методи за планирање на семејството достигнал 66,4 отсто. Ова претставува зголемување од 7,9 отсто во споредба со 2014 година. Возрасната група на жените во возраст од 15 до 49 години има просечно 2,85 раѓања по жена, што е за 22 отсто помалку од 3,5 раѓања по жена пред десет години.

Во март, владата на Египет јавно соопшти дека ќе обезбеди годишна субвенција од 1.000 локални фунти на жени со најмногу две деца. Оваа одлука е дел од националниот проект за развој на семејството во земјата. Целта на проектот е да се контролира растот на населението.

Според податоците на институцијата, населението на Египет пораснало за околу 220.000 луѓе во рок од 55 дена, што го доведе вкупното население на земјата на над 104.971.000. Во јануари истата година, населението изнесуваше 104 милиони.

Според анализите на агенцијата за статистика, со текот на времето и со сегашната стапка на раст, се предвидува дека населението на Египет ќе достигне 192 милиони луѓе во 2052 година.

Слични содржини