Умереното зачинување на ова јадење е лукаво прилагодено на слабиот вкус на ракчиња и грашокот, со цел да се добие овој хармоничен и брз рецепт, пишува Menumag.bg. Потребни производи за 4 порции.
400 гр. кинески шпагети
2 сол, масло 1 врзопче млад кромид, ситно исечкан
1 црвена пиперка, исечкана на ленти
Грашок – свеж или замрзнат 300 гр.
Варени излупени ракчиња
1 зелена лута пиперка ситно исечкана
2 сол. бело вино 1 лажичк. свеж ѓумбир, рендан 1 чешне лук, пресуван, соја сос, 1 лажиче оризов или јаболков оцет
Начин на подготовка 1. Шпагетите се подготвуваат според инструкциите на пакувањето.
2. Во тенџере се загрева маслото, се додаваат кромидот, црвената пиперка, грашок и се мешаат. Ставете ги ракчиња. 3. Измешајте го белото вино, ѓумбирот, лукот, лутата пиперка, соја сосот и оцетот. Ставете ја смесата во шпагетите и добро промешајте. Служете веднаш.