Бубрежното заболување се јавува тивко, а еден ран симптом може да биде аларм

од Vladimir Zorba

Смртноста поврзана со бубрежни заболувања се зголемува од година во година, а се предвидува дека до 2040 година хроничното бубрежно заболување ќе биде петта водечка причина за смртност во светот.

Во почетните фази често нема никакви симптоми, абнормалното функционирање на бубрезите може да се открие само со лабораториски тестови – ако има покачени вредности на креатинин во крвта и зголемено количество на протеини и албумин излачувани во урината.

Луѓето со блага до умерена бубрежна инсуфициенција може да имаат само поблаги симптоми:

– неколкукратно мокрење во текот на ноќта

– висок крвен притисок

Како што напредува бубрежната инсуфициенција, може да се појави следново:

– замор, мускулна слабост и грчеви
– слабеење на менталните способности
– гадење, повраќање, неухранетост
– чешање на кожата.

Заболувањето на бубрезите може да се спречи и ублажи со:

– движење
– живеење активно
– редовно контролирање на шеќерот во крвта и крвниот притисок
– јадење здрава храна
– одржување оптимална телесна тежина
– намалување на внесот на сол на 5 грама дневно
– внесување соодветна количина течности
– не пушење цигари
– не земање лекови против болки во преголеми количини и без препорака од лекар

Треба да ја проверите функцијата на бубрезите ако имате еден или повеќе фактори на ризик: дијабетес, висок крвен притисок, прекумерна тежина или ако некој од вашето семејство бил лекуван за хронична бубрежна болест.

Слични содржини