Бугарскиот технички премиер го потврдил ставот за С. Македонија пред Вархеји и Силва

од Nikola Popovski

Техничкиот премиер  на Бугарија Стефан Јанев се сретнал со министерот за надворешни работи на Португалија Августо Сантос Силва и со еврокомесарот за соседство и проширување Оливер Вархеи, објави прес-службата на привремениот кабинет на премиерот.

Главна тема на состанокот била европската перспектива на земјите од Западен Балкан во контекст на процесот на проширување на Европската унија. Во фокусот на дискусијата беа предизвиците пред пристапувањето на Северна Македонија и можностите за подобрување на дијалогот со Бугарија.

Во поглед на Европското претседателство со Португалија, гостите изразиле подготвеност да посредуваат во преговорите за спорните прашања меѓу двете земји.

Премиерот Стефан Јанев ја потврдил позицијата на Бугарија во однос на европската перспектива на Република Северна Македонија, истакнувајќи дека досега не може да се изнесе ниту еден позитивен тренд во однос на надминување на клучните противречности. Јанев ја истакнал потребата од решавање на спорните прашања, бидејќи темата е исклучително чувствителна и национално значајна.

Бугарскиот министер за надворешни работи Светлан Стоев изјавил дека има волја да ги надмине разликите, но овој пристап треба да биде реципрочен, нагласувајќи ја клучната важност на реалните практични чекори во билатералните односи.

Слични содржини