Без разлика дали комбинирате банани со други овошја во смути или тие се вашата омилена ужинка, бананите се ефтин, пренослив и вкусен начин да се засите. Покрај тоа, тие ви помагаат да додадете есенцијални хранливи состојки во вашата исхрана, како што се калиум, магнезиум и витамин Ц.
Меѓутоа, ако вие, како и многу други луѓе, одлучивте да преминете на исхрана со малку јаглени хидрати, ова овошје веројатно е на врвот на листата на храна што треба да ја елиминирате. Но, поради тој потег, би можеле да доживеете изненадувачки здравствени промени.
Еве што може да се случи ако целосно ги исфрлите бананите од вашата исхрана:
1. Вашиот имунолошки систем може да страда
Бананите – а особено незрелите банани – се одличен извор на скроб што ги храни здравите бактерии во вашиот дигестивен тракт. Меѓутоа, ако ги елиминирате бананите од вашата исхрана, можете да ги лишите вашите корисни цревни бактерии од храната што им е потребна за репродукција.
Според истражувачка статија од 2013 година објавена во списанието Frontiers in Immunology, правите пребиотички влакна може дури и да помогнат во поддршката на вашиот имунолошки систем, но исфрлањето пробиотичка храна, како бананите, може негативно да влијае на вашиот имунитет. Со други зборови, потенцијално може да станете подложни на болести.
2. Можеби ќе ви треба повеќе време да се опоравите од тренингот
Средна банана содржи приближно 517 милиграми калиум или 11% од препорачаната дневна доза, а недостаток на калиум е поврзан со грчеви во мускулите.
Студија од 2012 година објавена во PLOS One исто така откри дека бананите се ефикасни во намалувањето на воспалението после вежбање и создаваат повисоки нивоа на циркулирачки допамин кај спортистите по тренинг од напитоци за обновување засновани на јаглени хидрати, што може да значи дека нивната елиминација од диета може да го забави опоравувањето од тренингот.
3. Поголем ризик од развој на висок крвен притисок
Ако сакате да го одржите крвниот притисок во здрав опсег, можеби ќе сакате да ги задржите бананите на вашето мени. Студија од 2005 година објавена во списанието „Хипертензија“ открива дека храната богата со калиум веројатно има сличен ефект врз намалување на крвниот притисок како и калиум хлорид, додаток кој често се користи за намалување на крвниот притисок.
4. Можен е поголем ризик од мозочен удар
Високиот крвен притисок е сериозен фактор на ризик од мозочен удар, а елиминирањето на храната богата со калиум, како што се бананите, од вашата исхрана може дополнително да го зголеми тој ризик.
Всушност, прегледот на мета-анализата објавена во БМJ од 2013 година откри дека луѓето кои имаат поголемо внесување на калиум го намалуваат ризикот од мозочен удар за дури 24 проценти, пишува Eat This, Not That.