Citi: Цените на златото ќе скокнат на 3.000 долари

од Vladimir Zorba

Цените на златото продолжија да лебдат близу рекордно ниво откако се разгореа тензиите на Блискиот Исток, зголемувајќи ја привлечноста на златните шипки како безбедно засолниште.

Цените на златото достигнаа уште едно рекордно високо ниво на затворањето во понеделникот, при што најактивните јулски фјучерси на злато се зголемија за 0,37% на 2.383 долари за унца, при што некои велат дека сè уште има простор за раст.

„Неодамнешното рели на златото беше потпомогнато од геополитичката тензија и се совпадна со рекордно високото ниво на индексите на капиталот“, напиша Citi во белешката од 15 април.

Побарувачката за безбедно засолниште се зголеми во услови на ескалација на тензиите на Блискиот Исток откако Иран истрела повеќе од 300 беспилотни летала и проектили директно кон Израел – од кои повеќето беа пресретнати, благодарение на израелскиот систем за воздушна одбрана „Железна купола“. Набљудувачите на пазарот внимателно ја следат потенцијалната одмазда на Израел.

Значајната одмазда може да доведе до поширок конфликт, што пак ќе предизвика обновено купување злато, како и повисоки цени на нафтата и посилен американски долар, изјави за CNBC Бартош Савицки, пазарен аналитичар во фирмата за финансиски услуги Conotoxia fintech.

CitiGold, кој ја задржува својата вредност како заштита од инфлација, обично има добри резултати за време на периоди на економска несигурност кога инвеститорите се оддалечуваат од поризични средства како што се акциите.

Цените на златните шипки минатиот петок достигнаа највисоко ниво од 2.448,80 долари за унца.

Цените на златото беа на највисоките нивоа од годината до датумот, намалени за над 15% од година до датумот, благодарение на коктелот на фактори, вклучувајќи нервоза на глобалната централна банка, геополитичките тензии и очекувањата за намалување на каматните стапки од страна на Федералните резерви на САД.

Цените на златото обично имаат обратна врска со каматните стапки. Како што паѓаат каматните стапки, златото станува попривлечно во споредба со средствата со фиксен приход, како што се обврзниците, што би донело послаб принос.

Повисоката инфлација од очекуваната во март ги повлече пазарните очекувања за намалување на стапката во септември, при што сега се очекуваат две намалувања наместо три.

И покрај тоа, аналитичарите остануваат „биково“ настроени за изгледите на жолтиот метал, поттикнати од стабилната физичка побарувачка, како и неговата привлечност како геополитички хеџ.

„Проектираме 3.000 долари за унца злато во следните 6-18 месеци“, велат аналитичарите на Citi предводени од Аакаш Доши, раководител за истражување на стоки на Citi за Северна Америка.

Финансискиот „пад на цената“ на златото исто така се зголеми од околу 1.000 долари на 2.000 долари за унца, според Citi.

„Голдман Сакс“ во петокот го нарече пазарот на злато „непоколеблив биков пазар“ и ја ревидираше нагоре целната цена за жолтиот метал, од 2.300 долари за унца на 2.700 долари до крајот на годината.

Слични содржини