Д-р Ѓукановиќ: Имунолошкиот систем има време подобро да се подготви за втората доза

од Берта Китинска

Пулмолог и имунолог проф. Д-р Ратко Ѓукановиќ од Универзитетот во Саутемптон вели дека клиничките студии покажале дека со вакцината, изработена во соработка со Универзитетот во Оксфорд и АстраЗенеке, одложувањето на ревакцинацијата за 12 недели дава подобри резултати.

Имунолошкиот систем има време подобро да се подготви за втората доза и студиите исто така покажаа дека ова доведува до дуплирање на имунолошкиот одговор, што може да се процени со мерење на нивото на антитела против коронавирусот.

Неодамна завршената студија во Шкотска покажа дека вакцината Астра Зенеке / Оксфорд ја намали потребата за хоспитализација за 94 проценти.

Покрај тоа, имунолошкиот одговор кај вакцинираните лица, доколку втората доза се даде по 12 недели, е двојно посилен од одговорот кога вакцината се дава по шест или помалку недели по првата доза, посочува проф. Д-р Ѓукановиќ, кој исто така учествува во студијата на лекот интерферон бета, против коронавирус.

“Затоа е одлучено во Велика Британија да се одложи втората доза за сите вакцини, вклучително и онаа што ја развија научниците од Оксфорд. Ова ни дава подобри резултати – можеме да вакцинираме повеќе пациенти, но и подобро да ги заштитиме. На тој начин. Ние ќе спаси многу повеќе луѓе, без страв дека паузата помеѓу првата и втората доза претставува ризик за пациентите “, објаснува проф. Докторот за Танјуг.

Тој изјави дека вакцината Астра Зенека ја намалува инциденцата на тешки форми на болеста за кои е потребна хоспитализација, а тоа честопати се губи во анализи каде терминот ефикасност вклучува благи случаи на заболување со благи симптоми, како што се треска, губење на чувство за мирис и вкус и замор.

До денес, ниту една студија за вакцината АстраЗенека не покажа инфериорна ефикасност во споредба со другите вакцини.

Во Велика Британија досега 18 милиони луѓе ја примиле првата доза, а повеќето ја примиле вакцината АстраЗенека.

Тековната стапка на давање на првата доза е 320 000 на ден, што е одраз, објаснува професорот, и за интересите на граѓаните и за ефикасноста на јавниот здравствен систем во Велика Британија.

“Предност им е дадена на постарите лица, така што се проценува дека 95 проценти од популацијата постара од 70 години ја добиле првата доза досега, што е огромен успех. Старите лица не треба да се плашат од вакцината. Студијата беше објавено во светски познатиот весник Лансет. во ноември минатата година покажа дека вакцината Оксфорд / Астра Зенека е добро толерирана од постарите лица во однос на несаканите ефекти што ги создаваат вакцините и, што е најважно, дека можноста за стимулирање на имунолошкиот одговор е независна од возраста “, рече професорот.

loading...

Слични содржини