Д-р Шеклер откри која вакцина е најотпорна на мутациите на ковид 19

од Берта Китинска

Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог од Ветеринарниот институт во Краjeево, вели дека кинеската вакцина против коронавирус е побавна за да создаде имунитет, но дека според научниците од Кембриџ и Оксфорд, таа вакцина е најотпорна на мутации на вируси.

Шеклер рече дека вакцините на кинескиот производител Синофарм ги тестирале американски лаборатории и потсети на изјавата на еден од американските вирусолози од Универзитетот во Мериленд од минатата недела дека сите источни вакцини се безбедни и ефикасни и дека се однесува на кинески, индиски и руски Спутник В.

– Тоа е класична вакцина, експертите од Кембриџ и Оксфорд велат дека кинеската вакцина е најотпорна на мутации, бидејќи ја содржи целата честичка на вирусот – рече Шеклер за ТВ К1, како што пренесе Танјуг.

Коментирајќи ја изјавата на раководителот на кинескиот Центар за контрола и превенција на болести, Гао Фу, дека поради ниската ефикасност на кинеските вакцини, се разгледува комбинацијата на вакцини против kovid-19, Шеклер рече дека кинеската вакцина Синофарм побавно може да се развие имунитет отколку западните „инстант“ вакцини.

– Точно е дека S протеинот е силен антиген, но бидејќи тие ставаат сè на една картичка, можно е, доколку тој протеин значително се промени, ефикасноста на таа вакцина драстично ќе се намали, бидејќи не произведува други антитела – објасни Шеклер.

Тој додаде дека ефикасноста на вакцината Синофарм е до 86 проценти, околу 50 проценти за Синовак и до 62 проценти за вакцината против сезонски грип.

Шеклер изјави дека во Кина Синовак, произведен од приватна компанија, најмногу се користи за вакцинирање и дека државната вакцина Синофарм најмногу се извезува и дека има податоци дека е значително поефикасна од Синовак.

– Синовак се користи во Турција и претежно во земјите од Јужна Америка, додека Синофарм се користи во повеќето богати арапски земји кои во своите лаборатории вработуваат најдобри вирусолози и микробиолози од Западот, а нивните резултати се многу задоволителни – изјави Шеклер.

Тој потсетува дека вакцината Синофарм се користи во Србија и се покажа дека сите вакцинирани лица имаат поблага клиничка слика.

– Ова се однесува на сите вакцини, вклучително и Синофарм, кој вакцинираше најголем број. Според податоците што ми доаѓаат од оние што ги познавам, нивните искуства се позитивни во 99% од случаите – рече Шеклер.

loading...

Слични содржини