Додека многу луѓе сметаат дека терминот „без глутен“ е синоним за нешто здраво, ново истражување носи некои неочекувани вести: многу производи без глутен се полни со шеќер и калории, немаат основни хранливи материи како влакна и протеини и се поскапи.
Во објавa во списанието „Plant Foods for Human Nutrition“, истражувачи анализирале 39 производи без глутен и ги споредиле со нивните алтернативи што содржат глутен.
Тие откриле дека, во просек, производите без глутен имаат значително помалку протеини и повеќе шеќер и калории од верзии на истите производи што содржат глутен.
Ова ја предизвикува конвенционалната мудрост дека производите без глутен се некако магично добри за контрола на вашата тежина – всушност, овие резултати сугерираат дека може да биде токму спротивното.
Новата студија е најновата што покажува дека – освен ако немате вистинска алергија или чувствителност на глутен, откажувањето од глутен можеби не е најздравиот избор.
Студија од 2021 година покажа дека 81 процент од пациентите на диета без глутен се здебелиле по две години. Во друга, објавена во 2012 година, БМИ на пациентите со целијачна болест се зголеми од просек од 24 на 24,6 откако биле на диета без глутен, со најголема разлика забележана кај строгите приврзаници.
Покрај калориската содржина, друг проблем може да биде начинот на кој се прави оваа храна. На многу производи без глутен им недостасуваат диетални влакна, протеини и есенцијални хранливи материи. Производителите често додаваат додатоци за да компензираат, но вградувањето на диетални влакна за време на обработката може да го попречи варењето на протеините.
На многу производи без глутен генерално им недостасува пченица, ‘рж, јачмен и овес – сите тие се богати извори на арабиноксилан, нерастворливи влакна што го промовираат здравјето на дигестивниот систем преку помагање на движењето на дебелото црево и спречување на запек.
Сето ова упатува на заклучокот, кој го повторија и други медицински експерти, дека диетата без глутен навистина треба да ја прифатат само луѓе кои имаат целијачна болест или на друг начин се чувствителни на глутен.