Данската кралица им ги одзеде кралските титули на четири внуци

од Stefanija Kuzmanovska

Данското кралско семејство објави дека четирите внуци на кралицата Маргарет ќе ги загубат титулите како принцови и принцези на први јануари 2023 година и вели дека тоа е во согласност со „другите кралски куќи“.

Овој потег се однесува на вториот син на кралицата, принцот Јоаким. Принцот Николај, принцот Феликс, принцот Хенрик и принцезата Атина веќе нема да бидат принцови од следната година. Наместо тоа, тие ќе ги користат титулите гроф или грофица и од следната година нема да бидат Нивни височества, туку Нивни екселенции.

Овој потег нема да влијае на децата на најстариот син на Маргарет и престолонаследник, Фредерик, кој има два сина и две ќерки со неговата сопруга принцезата Мери.

Во соопштението на данската кралска куќа стои: „Одлуката на кралицата е во согласност со слични прилагодувања што ги направија другите кралски куќи во последниве години. Кралицата сака да создаде рамка за четирите внуци за да можат да ги обликуваат сопствените животи на многу поголем обем без ограничувањата со посебни размислувања и должности кои ја вклучуваат формалната припадност на данската кралска куќа како институција“.

Сите внуци ги задржуваат своите места во наследувањето.

Слични содржини