Денеска се одбележува Европскиот ден за заштита на децата од сексуална експлоатација

од Stefanija Kuzmanovska

Денеска се одбележува Европскиот ден за заштита на децата од сексуална експлоатација и сексуална злоупотреба.

Во пресрет на одбележувањето, генералниот секретар на Советот на Европа, Марија Пејчиновиќ Буриќ и исландскиот министер за надворешни работи и претседавач со Комитетот на министри на Советот на Европа, Тордис Колбрун Рејкфјорур Гилфадотир, ја истакнаа потребата да се обезбеди правда поволна за децата за децата кои се жртви на сексуална злоупотреба и експлоатација преку развој на детски домови во Европа.

Европскиот ден за заштита на децата од сексуална експлоатација и сексуална злоупотреба, кој се одбележува на 18 ноември, беше востановен од Советот на Европа во 2015 година на иницијатива на Словенија.

Слични содржини