Џамбаски: Србија нема да влезе во ЕУ доколку продолжи со јазикот на омраза кон Бугарија

од Nikola Popovski

„Српските политичари и јавни личности продолжуваат да влеваат омраза кон Бугарија. Во интервјуто со проф. Драган Симеуновиќ, објавено на 2 февруари, Бугарите се претставени како ѕверови и садисти. Според Симеуновиќ, Бугарите не само што убивале, туку ги мачеле своите жртви и наметнувале „бугаризација“. Ова на кој било начин не одговара на историската вистина, напротив, има доволно докази за злосторствата на српската војска и српските банди во западните покраини и Македонија. На ова претходат зборовите на Ивица Дачиќ, претседател на српскиот парламент, кој ја обвини Бугарија за „фашистички злосторства“, што исто така не одговара на историската вистина“, објави бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски на својот Фејсбук профил, со што нагласи дека пристапувањето на Србија во ЕУ е можно само откако ќе се прекине со јазикот на омраза кон другите.

Според него, поради ваквите „грди и лажни манипулации“, тој побарал реакција од Европската Комисија.

„Ја прашав Комисијата дали ќе побара објаснување од Република Србија зошто се прават обиди да се демонизира Бугарија и да се дестабилизира регионот преку вакви изјави и сугестии. И, кои активности ќе ги преземе против сè почестите изјави кои поттикнуваат омраза кон Бугарија? Добив одговор што заслужува внимание од властите во Белград и од српската јавност, кои конечно мора да сфатат дека болшевичките тактики и начини на работа не функционираат во ЕУ“, стои во објавата.

Џамбаски додава дека ЕК соопштила дека политичките лидери на Балканот треба да дадат пример за создавање атмосфера на заемна доверба, одржување на добрососедски односи, регионална соработка, принципи и вредности промовирани од ЕУ.

Според него, Србија треба да ги почитува правата на националните малцинства во согласност со Поглавје 23.

„Ова поглавје предвидува Србија да преземе мерки насочени кон зголемување на нивото на толеранција меѓу граѓаните, меѓу другото преку едукација и подигање на свеста за тоа како да се бори против злосторствата од омраза и да се осигури дека ваквите случаи се ефикасно истражени. развојот на ситуацијата во оваа сфера, како и учеството во дијалогот со српските власти “, се наведува во соопштението на ЕК.

„Се надевам дека властите во Србија ќе размислат за ова и ќе ја променат целата своја политика кон Бугарија“, заклучи Џамбаски.

Слични содржини