Димитров: Регионот не е во добра форма, европското ветување е разнишано

од Nikola Popovski

Во Берлин почна годишниот состанок на Европскиот совет за надворешни односи (ECFR), што ги обединува највисоките носители на одлуки на континентот, еминентни интелектуалци, претставници на невладиното општество и тинк-тенк заедницата со цел формулирање на координирана и ефективна надворешна политика на Европа како одговор на современите предизвици.

Како член на оваа влијателна заедница, вицепремиерот Никола Димитров го искористи неговото учество за да ја афирмира стратешката важност на процесот на проширување на ЕУ со земјите од регионот од аспект на иднината на Европа.

„Ако Европската Унија се стреми да биде глобална сила, тогаш прво треба да стане ‘локална’, односно да го оствари своето влијание во Западниот Балкан, регион што во секоја смисла е интегрален дел, не само географски. Токму во овој регион Унијата мора да оствари најголема влијание со оглед на силната врска од аспект на трговијата и финансиската помош, но и политичкото ветување за европската перспектива од Солун 2003 година. Регионот не е во добра форма, европското ветување е разнишано и ЕУ треба да се праша дали амбицијата да направи разлика на глобалната сцена како играч е кредибилна без првенствено да делува локално – во регионот“, рече Димитров.

Слични содржини