Постојат многу фактори кои влијаат на долговечноста, а здравата исхрана е еден од нив. Според д-р Ширин Касам, со децении знаеме дека здравата исхрана може позитивно да влијае на животниот век и здравјето.
„Сините зони се делови од светот каде луѓето живеат најдолго и најздраво. Тие имаат најголема концентрација од 100-годишници“, објаснува тој.
Сините зони ги вклучуваат Икарија во Грција, Окинава во Јапонија, Сардинија во Италија, Лома Линда во Калифорнија и полуостровот Никоја во Костарика.
Исхраната на жителите на тие делови од светот се карактеризира со висок внес на зеленчук, овошје, житарки и мешунки. Оваа храна богата со хранливи материи е поврзана со помал ризик од здравствени проблеми опасни по долговечноста, како што се срцеви заболувања или мозочен удар.
„Сините зони споделуваат исхрана која е претежно или исклучиво растителна, со акцент на консумацијата на грав како главен извор на протеини. Неодамнешните студии потврдија дека префрлањето на растителна исхрана на која било возраст е корисно“, вели д-р Касам.
Имено, растителната исхрана изобилува со хранливи материи, како што се влакна, полифеноли, витамини, минерали и стотици фитохемикалии, кои соработуваат за да го намалат ризикот од хронични состојби преку промовирање на подобро здравје на цревата, намалување на воспалението и подобрување на регулацијата на гликозата.
Истражувањето објавено во списанието PLOS Medicine исто така ги истакнува позитивните ефекти на растителната исхрана врз долговечноста. Истражувачкиот тим откри дека префрлањето на растителна исхрана на 20-годишна возраст може да го зголеми животниот век за 10,7 години за жените и 13 години за мажите. Се покажа дека најголем бенефит се јавува со консумирање на повеќе мешунки, цели зрна и јаткасти плодови.
Додека она што го вклучува исхраната во сината зона е најважно, храната што треба да се избегнува исто така игра важна улога. Храната што се јаде ретко или никогаш содржи додадени масти, сол, шеќер или конзерванси.