Едноставна навика на родителите која може да влијае на самодовербата на децата

од Vladimir Zorba

Повеќето родители сакаат да одгледуваат среќни и сигурни деца. Меѓутоа, понекогаш тие ненамерно негативно влијаат на развојот на нивната самодоверба и самопочит. Плус, со изобилството на достапни совети, родителите можат да се изгубат во тоа што да прават или да не прават. За среќа, детскиот психолог и едукатор за родители, Џејми Блох, сподели едноставна навика што родителите можат да ја практикуваат за да им помогнат на децата да развијат самодоверба.

„Ова трае 10-20 минути дневно. Затоа, пронајдете ги вашите деца да прават нешто за што се заинтересирани. Остварете контакт со очите и кажете: „Леле, тоа изгледа толку интересно. Можете ли да ми кажете повеќе за тоа што правите во моментов? ?“, вели психологот во неодамнешната објава на Инстаграм.

Потоа ги советува родителите внимателно да слушаат што велат нивните деца. Таа објаснува: „Откако ќе ви покажат или ќе ви кажат што прават, кажете: „Многу ми е мило што ми покажа и ми кажа што правиш“.

Таа, исто така, им кажува на родителите да користат суптилен говор на телото, како што е лесно тапкање по рамото или прегратка, и да им кажат колку ги сакаат.

„Помагањето на децата да се чувствуваат сакано ќе помогне да се изгради нивната самодоверба и да се зајакнат нашите врски со нив низ времето заедно. Запомнете, тоа не мора да биде ништо комплицирано. Најдете неколку минути во вашиот ден и покажете интерес за нивното хоби“, вели Блох. Тој тврди дека родителите мора да им дозволат на децата да се чувствуваат ценети за да ја видат сопствената вредност.

„Покажувањето вистински интерес и одвојувањето време за децата е вештина број еден што можеме да ја искористиме како родители за да ја зголемиме нивната самодоверба“, заклучи психологот.

Слични содржини