Експерти укажаа на нови симптоми на актуелната варијанта на ковид

од Stefanija Kuzmanovska

Светската здравствена организација (СЗО) предупредува на нова варијанта на ковид, подваријанта на омикрон XBB.1.16, позната како „Arcturus“.

СЗО ја стави варијантата на списокот на варијанти под надзор од 22 март. Експертите велат дека оваа варијанта има поголема стапка на преносливост од претходните соеви, но дека не изгледа поопасна, пренесува N1 Zagreb.

„Тоа предизвикува зголемен број случаи во одредени делови на светот, вклучително и Индија. Сè уште не гледаме високи стапки на XBB.1.16 во САД, но тие би можеле да станат поизразени во наредниот период“, вели доктор Метју Биникер, директор на лабораторијата за клиничка вирологија на клиниката Мејо.

Тој вели дека експертите забележуваат нови симптоми кои доаѓаат со новата варијанта.

„Она што е забележано во случаите предизвикани од оваа варијанта е дека се чини дека предизвикува конјунктивитис, или црвени очи кои чешаат, кај помладите пациенти. Ова не е нешто што може да се види со претходните видови на вирусот“, додава д-р Биникер.

Докторот понатаму објаснува дека бројот на случаи на респираторни инфекции почнал да опаѓа како што преминуваме во пролетните месеци.

„Респираторните вируси, како SARS-CoV-2, имаат тенденција да опаѓаат во пролетните и летните месеци, а тоа е она што го гледаме во моментов во повеќето делови на САД“, вели докторот.

SARS-CoV-2, вирусот кој предизвикува ковид-19, продолжува да се појавува додека вирусот мутира и се копира додека се шири од човек на човек, создавајќи нови варијанти.

„Новите варијанти доаѓаат и си одат. Гледаме зголемени стапки на пренос, па затоа и повисоки нивоа на заразност со неодамнешните варијанти на ковид, но генерално, тие имаат тенденција да предизвикуваат помалку тешки болести кај поединци, што е добра вест. Ова најверојатно се должи на комбинација на фактори, вклучувајќи повисоки стапки на вакцинација, повисоки стапки на имунитет од претходната инфекција и помала патогеност на последните варијанти“, објаснува д-р Биникер.

Слични содржини