ЕУ одлучи: 27 земји се согласија за заемно признавање на тестовите за ковид

од Берта Китинска

Препораката исто така вклучува одредби кои се однесуваат на предизвиците на „еволутивната пандемија“.

Земјите-членки на ЕУ денеска се согласија за зајакнување на употребата на брзи анагени тестови и за меѓусебно признавање на резултатите од тестовите за вирусот корона, објави Советот на ЕУ.

Советот наведува дека употребата на брзи тестови и взаемно препознавање на резултатите од тестовите на ковид-19 низ цела ЕУ се од суштинско значење за ублажување на ширењето на вирусот, како и за придонес кон непречено функционирање на внатрешниот пазар и олеснување на прекуграничното движење и лекување.

„Клучните компоненти на оваа препорака вклучуваат валидација и взаемно препознавање на брзи тестови за антиген и RT-PCR меѓу земјите-членки, размена на стандардизиран сет на податоци, развој на заеднички список на брзи антигени тестови COVID-19 и приоритет на ваквите тестови“, рече Советот. ЕУ, и јавува Танјуг.

Препораката вклучува и одредби поврзани со предизвиците на „еволутивната пандемија“, т.е. дека заедничката листа на соодветни брзи тестови за ковид-19 треба да биде доволно флексибилна за да се додадат или отстранат оние тестови врз чија ефикасност влијаат мутациите на вирусот.

Слични содржини