ЕУ ѝ се заканува на Унгарија поради укинувањето на последната независна радио станица

од Stefanija Kuzmanovska

Европската комисија во петокот соопшти дека може да разгледа правна постапка против Унгарија за одбивање да ја обнови лиценцата за радио станица чии гости честопати ги критикуваат владините политики.

„Клубрадио“, кое емитуваше 19 години, беше повлечен од етер минатата недела откако ја загуби жалбата за одземање на лиценцата.

Се емитува на Интернет од средината на февруари.

ЕК: Внимателно го следиме овој случај

Унгарската агенција за медиуми во четвртокот го одби барањето за лиценца на таа станицата на тендер за доделување на фреквенцијата, на која беше единствениот кандидат, со образложение дека не ги исполнува условите.

Комисијата внимателно го следи случајот, изјави портпаролот Кристијан Виганд.

„Ние внимателно ја следиме усогласеноста на овие одлуки со законодавството на ЕУ, вклучително и нивното влијание врз медиумските слободи и плурализмот во Унгарија, област каде Комисијата има голема причина за загриженост“, рече тој.

„Комисијата нема да се двоуми да преземе правни активности доколку е потребно“, рече тој.

ЕУ одамна е загрижена за однесувањето на Орбан

ЕУ долго време изразува загриженост за поткопувањето на демократските стандарди на владата на премиерот Виктор Орбан.

Портпарол на унгарската влада изјави за „Клубрадио“: „Слободите на медиумите во Унгарија се всушност добри“. „Оние кои тврдат дека Клубрадио е „затворен“ од унгарската влада не ја кажуваат вистината“, рече тој.

Агенцијата за медиуми објасни дека „Клубрадио“ не ги исполнува условите за распределување на фреквенцијата затоа што е финансиски нестабилен и затоа што нејзините програмски планови содржат грешки.

„Клубрадио“ рече дека неговиот бизнис и финансии се транспарентни и дека ги исполнуваат сите морални и правни стандарди.

Станицата објави дека ќе поднесе жалба до сите релевантни унгарски и меѓународни судови.

Државните медиуми под водство на Орбан станаа владини портпароли, а неколку други медиуми беа затворени или преземени од провладини сопственици.

loading...

Слични содржини