Европратениците повикуваат на привремено укинување на патентите за вакцини против КОВИД 19

од Stefanija Kuzmanovska

На пленарна седница оваа недела, европратениците повикаа на укинување на правата на интелектуална сопственост за вакцините против КОВИД 19 со цел да се забрза вакцинацијата на глобално ниво, објави Европскиот парламент во четвртокот.

Во резолуцијата усвоена со 355 гласа „за“, 263 „против“ и 71 воздржано, Европскиот парламент (ЕП) предлага да се започнат преговори за привремено ослободување од примената на Договорот WTO за аспектите на трговијата поврзани со правата на интелектуална сопственост (ТРИПС) на патенти со цел да се подобри пристапот до вакцини на глобално ниво.

Застапниците, исто така, укажуваат на опасноста дека неограниченото изземање од договорот за заштита на патенти, може да претставува за финансирање на истражување, особено за истражувачи, инвеститори и клинички испитувања.

Тие посочија дека доброволно лиценцирање (кога производителите на вакцини ќе одлучат кому и под кои услови да дадат лиценца за патент за да овозможат производство) и трансферот на знаење, искуство и технологија во земјите со постоечка индустрија за вакцини се клучни за зголемување и забрзување на долгорочните глобално производство.

Со цел да се отстранат проблемите со производството, ЕП ја повикува ЕУ итно да ги отстрани бариерите за извоз и да го замени механизмот за одобрување на извозот со барањата за транспарентност.

Застапниците истакнаа дека Соединетите држави и Велика Британија исто така треба „веднаш да ја укинат забраната за извоз на вакцини и суровини“.

Слични содржини