Европската комисија одобри над 53 милиони евра за С. Македонија за три нови проекти

од Nikola Popovski

Вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ денеска информираше дека Европската комисија одобрила 53.015.968 евра за Северна Македонија за три нови проекти за спроведување на Економскиот и инвестициски план за Западен Балкан.

Според него, станува збор за реновирање на шест хидроцентрали, изградба на ветерен парк во Богданци и изградба на регионални центри за цврст отпад во Полог, Пелагонија, Вардар, Југо-западен и Југо-источен регион, во соработка со Европската банка за обнова и развој.

-Европските фондови и странската донаторска помош е од огромно значење за енергетската независност и за заштита на животната средина, две области кои носат сериозно подобрување на квалитетот на живот за македонските граѓани.

Како Национален ИПА координатор потенцирам дека ова е помош за државата да ги изведе реформите и побрзо и полесно да ги достигне европските стандарди, преку подобрување на животната средина и подобрување на инфраструктурата, посочи Маричиќ во својата објава.

Слични содржини