ФОТО: „Новата реалност од денеска, пери носи кеси“

од Берта Китинска

Од денеска стартува забраната за употреба на пластични кеси во трговијата и на пластични амбалажи во угостителските објекти во подрачјата заштитени со закон. Дозволена ќе биде само продажба на биоразградливи кеси кои ќе бидат екстра лесни и за кои ќе се плаќа надоместок од 15 денари, кој во поголем дел ќе оди во Фонд за заштита на животната средина.

Оваа одлука предизвика реакции во јавноста, а твитерџиите во свој стил ја искоментираа:

Слични содржини