Германија опремена со 18 нови тенкови : превенција или подготовка за војна

од desk4

Германската влада нарачала 18 нови борбени тенкови Леопард 2А8, кои се најновата модификација на тој модел. Информацијата беше објавена од германскиот производител на оружје, Краус-Мафеи Вегман, откако беше потпишан договорот. Договорот вклучува и опција за нарачка на дополнителни 105 единици од КМВ.

Буџетската комисија на германскиот Парламент одобри издвојување на 525 милиони евра за нарачката. Првата серија од новите тенкови Леопард 2А8 ќе ги замени 18-те модифицирани тенкови Леопард 2А6, кои беа предадени на Украина. Испораките на новите тенкови се очекуваат да започнат во 2025 година.

Покрај тоа, германската влада нарачала и 12 “Panzerhaubitze 2000” од КМВ. Некои од овие хаубици веќе биле доставени во Киев. Соодветниот договор за нарачка на хаубици беше потпишан во март.

Тенковите Леопард 2 се произведуваат од 1978 година и се модернизирани повеќе пати во текот на годините.

Слични содржини