Ѓилас: Режимот на Вучиќ го задолжи секој граѓанин за 5.040 евра

од Stefanija Kuzmanovska

Лидерот на српската Партија за слобода и правда, Драган Ѓилас, рече дека официјалниот долг на Србија денес е 27 милијарди евра, односно дека од 2012 година, Србија дополнително должи уште 12 милијарди. Тој додаде дека реалниот долг на Србија е далеку поголем, затоа што во официјалните графи не спаѓаат заемите кои се договорени, туку само парите што се повлечени.

Ѓилас исто така рече дека официјалниот долг на Србија е 27 милијарди евра, а всушност е 50,4 милијарди, бидејќи, како што наведе, тука мора да се пресметаат долговите преку разни меѓународни договори, договори, јавно дадени гаранции на Србија и она што ќе пристигне, кога ќе се повлечат така договорени средства.

Како што наведе, вкупно на овој ден, „сè што потпишала оваа влада и што е официјално објавено јавно, а 90 проценти е веќе во буџетот, е 50,4 милијарди евра што државата Србија ги должи денес, или ќе должи кога тие средства да бидат повлечени“.

„Овој режим го задолжи секој граѓанин на Србија за 5.040 евра, секој човек, секое дете што се роди, се раѓа со долг од 5.040 евра. Едно тричлено семејство е задолжено за 15.120 евра. Тоа се 30 просечни плати“, рече тој.

Ѓилас оцени дека станува збор за катастрофални податоци.

„За повеќето од овие проекти, ние земаме средства од странски земји или средства со ограничување дека нема тендери или се фингирани, под услови полоши од оние на пазарот, а овие инфраструктурни проекти ги изведуваат турски, кинески компании со свои работници,механизација, но и материјали од нивните земји “, изјави тој.

loading...

Слични содржини