Гоџи бери – скриеното богатство со корисни супстанции од Хималаите

од Vladimir Zorba
159 прегледи

Гоџи бери, императорски плод, кинеска шипинка се само дел од имињата на тоа хималајско растение.
Античка кинеска легенда раскажува за билкар – Ли Чинг-Јун, кој живеел цели 256 години, а во неговото мени присутно било токму растението гоџи бери.

Денес ние го познаваме растението како суперхрана, моќен антиоксидант и извор на витамин C. Покрај тоа, тој е извор уште на витамин А, B, ликопен, стероли, влакна, полисахариди, зеаксантин и многу минерали (селен, железо, цинк, калиум, калциум и итн)

Гоџи бобинките помагаат и за видот – во голема мера за ноќното слепило. Содржината на лутеин и зеаксантин ги штити очите од штетните ефекти на ултравиолетовите зраци и поразите кои нанесуваат – катаракта, дегенерација на макулата. При истражувањето се открива дека при регуларниот прием на 15 г плод во текот на 28 дена, значително се зголемува нивото на зеаксантин.

Ликопенот дава не само црвена боја. Како моќен антиоксидант, го штити кардиоваскуларниот систем од оксидативен стрес.

Фитостеролите (бета-ситостерол) во плодовите го намалуваат нивото на холестерол и го помагаат одржувањето на нормални нивоа на крвниот притисок.