Грција пријави најниска инфлација на храната меѓу земјите од ЕУ, покажуваат податоците на ОЕЦД

Во септември, Грција пријави инфлација на храната од 1,4 проценти, рангирајќи се на последно место по овој индикатор меѓу земјите-членки на Европската Унија, според податоците од Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), цитирани од весникот „Катимерини“.

од Vladimir Zorba
7 прегледи Фото: Јутјуб/Принтскрин

Во септември, Грција пријави инфлација на храната од 1,4 проценти, рангирајќи се на последно место по овој индикатор меѓу земјите-членки на Европската Унија, според податоците од Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД), цитирани од весникот „Катимерини“.

Според податоците на ОЕЦД за септември 2025 година, просечната инфлација на храната во земјите од ЕУ е 3,5 проценти, а во земјите-членки на ОЕЦД – 5 проценти. Според податоците на Евростат, Грција имала пониска инфлација од просекот на ЕУ во 13 од последните 16 месеци, а три последователни месеци во зима – декември минатата година и јануари и февруари оваа година – инфлацијата на храната во Грција била негативна.

Секако, феноменот на високи цени останува меѓународен и повеќедимензионален, пишува „Катимерини“. Еколошките и другите европски ограничувања, како што се правилата за производство на говедско месо, влијаат на трошоците на целиот пазар.

Покрај тоа, високите цени влијаат не само на храната, каде што Грција се справува значително подобро од европскиот просек, туку и на други сектори што влијаат на секојдневниот живот на граѓаните, како што се „енергија“, „домување“ и „транспорт“.