Грешки на сопствениците: Работи со кои мислите дека му помагате, но всушност го мачите вашето куче

од Vladimir Zorba

Понекогаш сопствениците со најдобри намери можат да направат сериозна грешка при одгледување на куче, ризикувајќи го неговото здравје.

Еве ги најчестите.

Флексибилни поводници

Овие поводници можат да предизвикаат повреди од триење во случај да се замотуваат околу вашата рака. Тие исто така се тешки за влечење во случај на опасност, а вашето куче може да биде повредено или дури да повреди некој друг.

Многу флексибилни поводници се протегаат повеќе од три метри. Често потенок од традиционалниот водич – и фаќањето флексибилни поводници во обид да спречите куче да трча, може да доведе до сериозни повреди.

Пристап до бањата

Веројатно не сте ни размислувале за ова, но вашите кучиња никогаш не треба да имаат независен пристап до бањата. Доколку имаат, обезбедете ја бањата и обрнете внимание на некои работи. Имено, многу бањи чуваат хемикалии и средства за лична нега кои можат да бидат отровни за кучињата. Ако имате љубопитно куче како шар пеј, можеби е најдобро да ја чувате вратата од бањата затворена.

Мраз во сад со вода

Кога температурата се зголемува, многу сопственици на кучиња ги исполнуваат садовите со вода на своите миленици со коцки мраз или им даваат коцка мраз за игра.

Мразот е чест виновник за скршени заби кај кучињата, особено забите во задниот дел на устата. Овие скршени заби се болни и лесно можат да се заразат, што бара отстранување на коренот или целиот заб.

Ако имате куче со густо крзно, како што е случајот со тибетските мастифи, подобро е да им дадете замрзнат зеленчук како моркови.

Храна од трпезата

Ова е една од најпознатите работи, но сопствениците често не се придржуваат бидејќи им е тешко да одолеат на слаткиот изглед на нивните миленици. Не треба да дозволите вашето куче да јаде остатоци од трпезата.

Хранењето со остатоци, особено со масна храна како сланина, лесно може да доведе до сериозен и болен напад на панкреатит или други дигестивни проблеми за вашето куче. Исто така, тоа е неприфатлива храна за кучињата, бидејќи може да придонесе за брзо зголемување на телесната тежина.

Алкохол

Иако не мора да ве фаќа паника ако вашето домашно милениче лиже истурена капка вино од подот, важно е да знаете дека кучињата можат да претрпат сериозни несакани ефекти од консумирање алкохол.

На домашните миленици никогаш не треба да им се дава алкохол, бидејќи тоа влијае на нивниот нервен систем, што може да предизвика симптоми како хипотермија, дијареја и повраќање, пишува World Dog Finder.

loading...

Слични содржини