Ѓукановиќ: Повторно се будат ретроградни политички идеи на Балканот

од Vladimir Zorba

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, смета дека во регионот се чувствуваат силни рефлексии на одредени „глобални политички нарушувања“ и дека овие нарушувања доведоа до повторно будење, како што рече, „на некои ретроградни политички идеи“.

Ѓукановиќ во Њујорк, по неформалната работна вечера на лидерите од Западен Балкан, организирана од високиот претставник за надворешна и безбедносна политика на ЕУ, Жозеп Борел, рече дека овие ретроградни политички идеи се главно инспирирани од рекомпонирањето на границите на Западен Балкан и создавањето на услови за зголемени национални и верски хомогени држави.

„Истакнав дека го сметам за многу ретроградно и апсолутно катастрофално, за што сведочат загубите што ги имавме во поранешна Југославија во раните 90 -ти, а кои се последица на идеите од тоа време идентични со денешните идеи“, рече Ѓукановиќ.

Посочи дека ова е нешто што не само што го загрозува граѓанскиот, секуларниот и проевропскиот профил на Црна Гора, туку и ја загрозува стабилноста на Балканот, и на тој начин, според неговата проценка, се заканува на европската стабилност и се фокусира на понатамошниот просперитет и конкурентност на Европа како заеднички дом.

„Ми се чини дека сите соговорници одлично ги разбраа овие предупредувања. Заедно ја повикавме ЕУ, со иницијатива на високиот претставник за надворешна политика и безбедност, г -дин Борел, да вложи дополнителни напори за да помогне на европската перспектива на ЗБ во блиска иднина “, рече тој.

Слични содржини