Кога еднаш ќе го пробате овој рецепт, ќе го правите постојано!
СОСТОЈКИ
500 гр свинско филе
250 гр домашни колбаси
100 гр листови кашкавал
малку сенф
2 лажици кисела павлака
2-3 лути феферони
3-4 кисели краставички
сол
бибер
масло
:
СОСТОЈКИ ЗА ПОЛНЕТИ КОМПИРИ:
5 средни компири
100 мл кисела павлака
листови магдонос
1 кисела краставичка
1 чешене лук
малку бибер
сол
масло
НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:
Шницлите исчукајте ги помеѓу фолија. Месото посоелте го, побиберете, премачкајте со сенф и павлака. Наредете кашкавал како и свежи домашни колбаси. Ставете сечкани лути феферони, кисели краставичкли и свиткајте во ролна. Ставете во плех кој сте го обложиле со хартија.
Компирите згответе г во лушпа, не многу, па пресечете ги на половини и малку издлабете ги. Измешајте павлака, додајте сечкан магдонос, 1 кисела краставичка и 1 чешне лук. Малку побиберете, па со тоа наполнете ги компирите кои претходно малку сте ги посолиле. Од горе изрендајте малку кашкавал. Сѐ добро премачкајте со масло. Месото и компирите печете ги во загреана рерна на 200 степени околу 1,5 час во зависност од месото.
Напомена: Компирите можете да ги додадете половина час пред крајот на печењето на месото или со месото, но на почеток покријте ги со фолија.
Добар апетит!