Дијареа може да се предизвика не само од гастроинтестинални вируси. За жал некои видови храна исто така може да придонесат за растурање на цревата. Ако се и во комбинација со несоодветна храна која сме ја јаделе пред или после тоа, ситуацијата може да стане навистина непријатна.
Кои се храните, кои би можеле да предизвикаат дијареа, дури и кај оние кои ретко страдаат од слични проблеми?
Кафе
Кафето не е само диуретик. Тоа може да предизвика и дијареа. Киселинските соединенија во кафето би можеле да ја попречат цревната флора и да ја стимулираат да работи побрзо. Тоа се одразува на столицата, која станува водена и слузеста.
Вештачки адитиви
Многу од вештачките додатоци кои се користат во прехранбената индустрија предизвикуваат дијареа. Замена на шеќерот најчесто се меѓу предизвикувачите на растројство на цревата. Аспартамот, сукралоза и сорбитолот се најголемите виновници за оваа непријатност. Избегнувајте ги.
Алкохол
Алкохолот исто така би можел да е во основата на дијарејата, бидејќи има сличен ефект. Пивото пример го забрзува варењето, со што и лачењето се забрзува. Во комбинација со друга храна често настануваат итни ситуации во кои морале итно трчање кон тоалетот.
Сирење
Различните видови сирења содржат различни видови и концентрации живи бактерии. Тие предизвикуваат дијареа, особено ако ќе се консумира поголемо количество сирење. Некои луѓе пак страдаат од лактозна нетолеранција без да се сомневаат. Симптом за тоа е проливот. Покрај неа се појавуваат подуеност, гасови, грчеви, болки, гадење.
Житни култури
Житните култури, најмногу пченицата, ‘ржта, јачменот содржат глутен. Тој во многу случаи предизвикува подуеност, гасови и дијареа. Ова важи особено за луѓето кои имаат глутенова чувствителност или нетолеранција, како и за луѓето со автоимуни заболувања.
Шеќерни пијалоци
Заситените рафинирани шеќери предизвикуваат дијареа. Тие го дразнат дебелото црево и ја провоцираат зголемената секреција на слуз во него. Формираат гасови, надуеност, дијареа како последица ферментацијата на рафиниран шеќер во слатките и газирани пијалоци.
Влакна
Влакната се покажуваат како најдобри за варење храна. Да, сепак кај некои луѓе можат да предизвикаат дијареа. Прекумерна количина влакна доведува до повлекување на водата од цревата, бидејќи влакната се поврзуваат со неа. Големо количество влакна исхрана одеднаш, доведува до пореметување или барем до отекување и гасови.
Лути пиперки
Зачинета храна, претежно пиперките, имаат својство да предизвикуваат дијареа. Тие ја зголемуваат температурата во телото и ја дразнат слузницата на цревата. Тоа доведува до активирање на мазната мускулатура во нив, која е чувствителна кон зачинета. Се иритира и слузницата можат да се појават грчеви, болки и дијареа.