Храна што треба да ја избегнувате ако имате низок крвен притисок

од Vladimir Zorba
50 прегледи

Нискиот крвен притисок, познат и како хипотензија, може да предизвика непријатни симптоми како што се вртоглавица, замор, слабост и тешкотии при концентрирање. Иако состојбата често може да се контролира со промени во животниот стил, исхраната игра многу важна улога во одржувањето на стабилен крвен притисок.

Додека некои видови храна можат да помогнат во регулирањето на нискиот крвен притисок, други можат дополнително да го намалат и со тоа да ги влошат симптомите. Подолу е листа на храна што луѓето со низок крвен притисок треба да го ограничат внесувањето или целосно да ја избегнуваат.

Иако внесувањето сол може да помогне при нискиот крвен притисок, важно е да се направи разлика помеѓу умерени количини и прекумерен внес, особено преку индустриски преработени производи. Храна како што се инстант супи, конзервирана храна, грицки, чипс и брза храна често содржат големи количини на натриум, што може да доведе до задржување на вода и флуктуации на крвниот притисок.

Премногу сол може да го зголеми ризикот од хипертензија и срцеви проблеми, па затоа се препорачува да се избере свежа и помалку преработена храна наместо готови производи.

Производите богати со бел шеќер и рафинирани јаглехидрати, како што се белиот леб, слатките и печивата, можат да предизвикаат брзи скокови и падови на шеќерот во крвта. Кај луѓето кои страдаат од низок крвен притисок, ова дополнително може да предизвика чувство на исцрпеност, слабост и вртоглавица.

Покрај тоа што не нудат речиси никаква хранлива вредност, таквата храна може да влијае на стабилноста на енергијата во текот на денот. Наместо тоа, препорачливо е да се консумираат интегрални житарки, свежо овошје и зеленчук кои обезбедуваат постојан извор на енергија.

Нездравите масти можат да ја забават циркулацијата, да ги влошат симптомите на низок крвен притисок и да го зголемат нивото на лош холестерол.

Лицата со низок крвен притисок треба да избегнуваат честа консумација на брза храна, грицки и индустриски пекарски производи. Наместо тоа, препорачливо е во нивната исхрана да се вклучат здрави извори на масти како што се маслиново масло, јаткасти плодови и авокадо.

Правилната исхрана е клучна за одржување на стабилен крвен притисок, особено кај луѓето кои се борат со неговите ниски вредности. Со избегнување на храна која дополнително ги влошува симптомите, можно е значително да се подобри секојдневното функционирање и квалитетот на животот.

Слични содржини