ХРВАТИТЕ СЕ ВООДУШЕВЕНИ: Каде ќе донира Бејби Лазања пола милион евра 50.000 евра

од Илинка Илиоска

Во чин на извинредна дарежливост, хрватската евровизиска ѕвезда Бејби Лазања, чие вистинско име е Марко Пуришиќ, одлучи да донира 50.000 евра на две болници. Наградата, доделена од хрватската влада за неговиот придонес во подигнувањето на меѓународниот профил на Хрватска, уметникот љубезно ја одби во корист на поддршката на оние на кои им е потребна.

Премиерот Андреј Пленковиќ ја пофали Бејби Лазања за неговиот успех на Изборот за песна на Евровизија, означувајќи го како најдобар настап на Хрват од независноста на земјата. Сепак, Бејби Лазања сметаше дека парите може подобро да се искористат за помош на медицинските установи.

50.000 евра ќе бидат поделени на два институти: 25.000 евра на Институтот за детска онкологија и хематологија во рамките на дневната болница „Младен Ќепулиќ“, и уште 25.000 евра на Институтот за детска хематологија, онкологија и трансплантација на хематопоетски матични клетки, KBC Zagreb. Бебе Лазања ја изрази својата благодарност до владата, но ја нагласи важноста да им се помогне на оние кои можат да имаат повеќе корист од средствата.

Овој несебичен потег не само што ги истакна музичките таленти на Бејби Лазања, туку и неговото длабоко сочувство и посветеност да ѝ возврати на заедницата. Неговата одлука сигурно ќе има значително влијание врз животите на многу деца и нивните семејства кои се борат со ракот.

Оваа година, иако Евровизијата се уште е тема на за многу критики, сепак понуди една значајна придобивка. Хрватскиот учесник, кој беше фаворит уште од националното натпреварување и се најде на врвот на обложувалниците. Тој својата популарност ја сикористи и за да поддржи кампања за помош на бездомните мачки.

Фановите масовно донираа храна, средства и играчки, а продажбата на маици со слики од неговите спасени мачки и книгата за мачорот Стипе со едно око продолжува, при што сите приходи се наменети за заштита на животните.

Настапот на Бејби Лазања покажа дека и покрај недостатоците, Евровизијата може да се искористи за благородни цели, подигнување на свеста и згрижување на бездомни мачки низ Европа.

 

Слични содржини