Хрватскиот шеф на дипломатија Радман: Прекројување на границите од бишва Југославија не доаѓа во предвид

од Andreja Salpe

Хрватскиот министер за надворешни и европски работи Гордан Грлиќ Радман изјави дека Хрватска не е запознаена со „нон-пејперот“, кој наводно бил испратен во Брисел од словенечкиот премиер Јанез Јанша и во кој се споменува можноста за распаѓање на БиХ и прекројување на границите на поранешна Југославија. Во никој случај.

„Ние не сме запознаени со овој наводен„ нон-пејпер “и не би сакале да шпекулираме за тоа. Покрај тоа, какво било можно прекројување граници во оваа област за нас не станува збор, односно недвосмислено е спротивно на позициите што ги претставуваме “, рече Радман во интервју за порталот Радиосараево

Тој посочи дека Хрватска ја почитува БиХ, како што е дефинирано со Дејтонскиот договор, како суверена држава, со два ентитета и три конститутивни еднакви народи.

Единствениот релевантен „нон-пејпер“ на политичката сцена е оној креиран по хрватска иницијатива, во соработка со уште пет други земји-членки, што го презентиравме транспарентно и кој беше добро прифатен од колегите министри на ЕУ – вклучително и словенечкиот колега, што индиректно укажува и каква е позицијата на Словенија “, оцени хрватскиот шеф на дипломатијата.

Тој додаде дека целта е да се зголеми вниманието на Европската унија кон БиХ и нејзиниот пат кон добивање статус на земја-кандидат за членство во ЕУ.

„Во нашите напори, меѓу другото, ја истакнавме потребата од реформа на Изборниот закон, со цел да се отстранат сите постојни нееднаквости и со тоа да се релаксира политичката клима и можноста за значајна политичка соработка во рамките на БиХ“, рече Радман.

Слични содржини