Хуманитарен фудбалски натпревар се претвори во напад на професор

од Илинка Илиоска

Белградските средношколци дојдоа во спортскиот центар „Мирко Сандиќ“ да се натпреваруваат во спорт. Поводот беше хуманитарен турнир. Набрзо тоа остана во втор план, бидејќи фудбалскиот натпревар беше прекинат речиси во „првите“ минути, пренесе Н1.

„За време на натпреварот двајца ученици се судрија, имаше физички контакт, професорот на Трета белградска гимназија реагираше за да ги раздвои и во тој конфликт се здоби, како што сега велат лекарите, со тешки повреди“, вели наставникот на Трета белградска гимназија. , Јелена Кручичанин.

Засега не е позната состојбата на повредениот професор. Од Третата белградска гимназија велат дека гимназијадата која требаше да се одржи на 15 и 16 мај е откажана. За ситуацијата е информирано Министерството за образование.

„Според првите информации, учесници на настанот се ученици од Трета белградска гимназија и десетта белградска гимназија. Околностите и фактите за конфликтот меѓу двајца ученици, во кој беше повреден и еден наставник, ги утврдуваат надлежните органи – МВР и Обвинителството. Во наведениот случај ќе постапи Градската просветна инспекција“, стои во одговорот до Н1 од Министерството за образование.

Во однос на учениците кои учествувале во инцидентот, училиштата ќе ги преземат сите пропишани воспитно-дисциплински мерки, додаваат од ресорното министерство. И дали е тоа доволно? Ако ги прашате претставниците на Форумот на белградските средни училишта – сигурно не, бидејќи, велат, нападите врз просветните работници се секојдневие.

„Вие имате вербални напади секој ден, а физичките напади за жал се случуваат сè почесто, за жал живееме во општество кое негува насилничко однесување – дали преку медиумите, дали преку јавни настапи на функционери, пратеници и кога таква шема се прави, се затвора еден маѓепсан круг од кој многу тешко се излегува“, вели Александар Марков од Форумот на белградските средни училишта.

Соговорникот Н1 додава дека во последните месеци се направени измени во законската регулатива за спречување на насилството во училиштата, но дека тоа не е доволно.

„Можеби една од причините е тоа што законите често не се применуваат во пракса“, вели Марков.

За нападот на професорот – се обидовме да добиеме повеќе информации од МУП, но не ни одговорија. Хуманитарниот турнир на средношколци беше организиран за собирање парична помош за лекување на ученикот на Сергеј Милиќевиќ.

Слични содржини