И Тито го потврдил учеството на Бугарија во ослободувањето на Македонија

од Vladimir Zorba

Во текст објавен на 360 степени се пренесуваат дел од писмата на Јосип Броз Тито кои тој во 1944 година ги испраќал до неговите генерали и до Главниот Штаб на НОБ со кои се потврдува дека бугарската војска се реорганизирала во Народна армија и застанала во отпорот против фашизмот.

„Повторно од вас не добиваме воени извештаи. Ова е политички многу незгодно. Исто така, јавувате за заеднички акции на нашите и на бугарските трупи.“ Овие три реченици ги напишал Јосип Броз Тито во дописот што тој го испратил до Главниот Штаб на НОБ, на 30 октомври, 1944 година, период во кој партизаните во Македонија веќе имале организирани борбени акции против германскиот окупатор заедно со бугарските војници.

Две седмици порано, на 14 октомври, 1944 година, тој испратил допис и до еден од неговите офицери Арсо Јовановиќ о дкого исто така бара да го известува за бугарските трупи кои застанале на страната на ослободителната војна на Југославија.

„Треба да јавувате за „Слободна Југославија“ и за учевството на бугарските трупи. Бугарите го зазедоа Лесковац со помош на нашите единици. Сега нашите и бугарските единици водат жестоки борби во секторот Ниш. Освен тоа, бугарските трупи водат и силни борби во реонот на Плоча. Политички е некоректно што до сега молчевте за учевството на бугарските трупи во борбите“- е наведено во дописот на Јосип Броз.

Целиот материјал на следниот линк!

Слични содржини