Актуелно
Почетна / Глобално / Илјадници лица протестираа со пушки во рацете: „Ова се вистински, живи Американци“ (фото)

Илјадници лица протестираа со пушки во рацете: „Ова се вистински, живи Американци“ (фото)

Се собраа со пушки, а не се ниту војници, ниту полицајци. Во друга западна земја тоа би било неверојатно , но во САД тоа е скоро дел од културата.

Станува збор за сопственици на огнено оружје и активисти кои се спротивставуваат на регулирање на правото да поседуваат носат такво оружје, вклучително и полуавтоматски пушки, кои се посоодветни за воени или анти-терористички активности отколку за цивилна употреба.

“САД! САД!”, извикуваа илјадници демонстранти кои се собраа оваа недела во Ричмонд, Вирџинија со полуавтоматски пушки во рацете или ловечки ремени.

Во Америка, тие се познати како бранители на Вториот амандман на американскиот Устав, со кој се гарантира правото на носење оружје.

„Воопшто нема компромис. Вториот амандман вели:„ Нема да боли. “Нема да биде скратено правото, не вели„ можете да ја имате оваа пушка или не можете да ја имате таа пушка ““, изјави една жена  пред новинар на БиБиСи.

„Ако ги немате своите права за Втор амандман, ако тоа го снема, што е следно?“, Рече вториот демонстрант.

Протестот беше организиран за да се запре усвојувањето на предложените закони со кои ќе се зајакне контролата врз продажба и поседување огнено оружје во оваа јужна држава, во која демократите предводени од гувернерот Ралф Нортам дојдоа на власт минатата година.

Според „Вашингтон пост“, околу 6.000 демонстранти се собрааа на Капитол Сквер во центарот на Ричмонд и морааа да помине низ метал-детектори, додека многумина други останаа надвор, каде што без никаков проблем можеа да ги носат своите пушки, сачмарки и други огнени оружја.

loading...