Институт за војна: Путин има ново жртвено јагне за големите воени загуби?

од Stefanija Kuzmanovska

Во нова анализа, Институтот за проучување на војната (ISW) ги разгледа односите меѓу руското министерство за одбрана, претседателот Владимир Путин и основачот на групата Вагнер, Евгениј Пригожин, наведувајќи дека конфликтот меѓу министерството и Пригожин веројатно го достигнал својот врв за време на битката кај Бахмут.

Рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу и началникот на рускиот Генералштаб, генерал Валериј Герасимов, најверојатно ќе ја искористат можноста намерно да ги изложат и елитните и силите на Вагнер на пропаст во Бахмут, се со цел да го ослабат Пригожин и да ги ослабат неговите амбиции за поголемо влијание во Кремљ.

ISW наведува дека Пригожин го преценил потпирањето на Путин на своите сили. Во анализата се додава дека Пригожин се обидел да го замени руското воено и политичко раководство со луѓе поврзани со групата Вагнер. Сепак, неговите воено-политички амбиции го вознемирија Путин во октомври, кога неговиот режим беше најранлив.

Путин конечно му дозволи на руското министерство за одбрана да ја преземе контролата врз операциите во Бахмут во јануари, откако Вагнер не ја оствари ветената победа во градот.

Според ISW, Путин и руското министерство за одбрана би можеле да го искористат Пригожин како жртвено јагне за скапата акција, односно големите загуби по завршувањето на офанзивата Бахмут. ISW на почетокот на февруари објави дека Путин се потпира на жртвено јагне за да ја преземе вината за руските воени неуспеси и непопуларните политики.

Путин најверојатно ќе ги искористи големите загуби на Вагнер, извештаите за лош морал и воените злосторства за да го одвлече вниманието од еднакви или можеби полоши проблеми во руските вооружени сили. Тој веројатно се уште не одлучил дали да го поштеди Пригожин, а судбината на Вагнер групата веројатно зависи од способноста на Пригожин да го убеди Кремљ во својата лојалност.

Слични содржини